Jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty

Kwiaty swym zapachem przyciągają wiele pożytecznych owadów w ogrodzie. Potrafią pozytywnie wpływać na kwitnienie i owocowanie innych roślin (np. kwiat waleriany), czasem działają odstraszająco na szkodniki, a niekiedy przyciągają je na siebie uwalniając sąsiednie (np. nasturcja).

W każdym niemal ogrodzie cieszą nasze oczy kwiaty pełne soczystych barw, przyciągających zapachów. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że wiele z tych pięknych tworów Natury można spożywać, a nawet traktować jako ziołowe lekarstwa.

Aby jednak móc w pełni skorzystać z ich dobrodziejstw, najpierw należy zapoznać się z ich przeznaczeniem, właściwościami, wyglądem.

Nie wszystkie kwiaty są jadalne – niektóre mogą być trujące!

Oto kilka kwiatów, które powinny częściej gościć na naszym stole:

Liliowce – to wieloletnie rośliny, które z powodzeniem możemy uprawiać w trawie, na kwiatowych rabatach, jak również w ogrodzie. Rośliny te są na tyle silne, że przetrwają niemal w każdych warunkach, jednakże jedynie przy pełnym nasłonecznieniu i dobrej, niezachwaszczonej ziemi wydadzą mnóstwo kwiatów. Kwiaty te możemy zamrażać i przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. Kwiaty liliowców stosowano w medycynie chińskiej (mają działanie krwiotwórcze) , a liście stanowiły paszę dla bydła. Kwiaty były cenione ze względu na walory smakowe oraz wartości odżywcze – suszone zawierają 20 razy więcej żelaza niż szpinak. Można też przyrządzać z nich sałatki, zwłaszcza, gdy czujemy się rozdrażnieni, źle śpimy, ogarnia nas pesymistyczny nastrój.

Dyniowate – zarówno kwiaty męskie, jak i żeńskie wszystkich dyniowatych są jadalne. Te wielkie, piękne kwiaty możemy jeść na surowo, jak również gotować, smażyć, piec w piekarniku.

Nasturcje – to jednoroczne kwiaty, których podobno nie lubią ślimaki w ogrodzie. Za to my możemy cieszyć się spożywając zarówno jej nasiona, liście, jak i kwiaty. Nasturcje można zjadać na surowo zrywając je bezpośrednio z rośliny, jak również w sałatkach lub jako dodatek do makaronów.   Nasturcja lubi stanowiska w pełnym słońcu z przepuszczalną, lecz wilgotną glebą.

Ogórecznik – to przepiękne, jednoroczne, samo wysiewające się ziele, które w smaku podobne jest do ogórka. Kwiaty ma niebieskie, które chętnie odwiedzane są przez pszczoły i trzmiele. Może rosnąc w pełnym słońcu, ale także znosi warunki półcieniste. Ziele i kwiaty dodawane są do sałatek. Można z nich parzyć herbatkę, a dla dekoracji dodawać do zimnych, chłodzących napojów w czasie upalnego lata.

Bogactwo jadalnych kwiatów nie kończy się na powyższych czterech. Wymienię tu jeszcze kilka z nich dla własnych poszukiwań ich stosowania w jadłospisie: bazylia, stokrotka, goździki, lawenda, szczypiorek, fiołki, nagietki, mlecze, pysznogłówka, dzika róża, aksamitki, szałwie.

Comments are closed.

Aktualności

44
Unique
Visitors
Powered By Google Analytics
Subskrybuj Newsletter

Pokaz slajdów
Archives
Fotki
aronia szanta szpinak-z-jamajki tatarak