Uprawa Shitake
Uprawa Shitake
Uprawa Shitake (Lentinus edodes) w permakulturowym ogrodzie nie wymaga od nas wyjątkowego nakładu pracy, ani wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Grzyby Shitake doskonale adaptują się w naszych Polskich warunkach i śmiało możemy uprawiać je we własnym ogrodzie czy na balkonie.
Zaszczepiona grzybnia na kłodach drewna pozostaje i wydaje owocniki przez kilka lat, a więc spełnia w pewnym sensie również jedno z założeń permakulturowych: by uprawiać w miarę możliwości rośliny wielosezonowe, wieloletnie, które co roku same odnawiają się i nie wymagają naszej uwagi.
Grzyby w ogrodzie stanowią dodatkowe źródło naszego pożywienia –a w przypadku Shitake można śmiało powiedzieć, że również spełniają funkcje leczniczą dla naszych organizmów. Zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów (selen, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, mangan i inne). Grzyby te znane są i stosowane w medycynie wschodniej jako środek przeciwko chorobom serca, wzmacniający układ immunologiczny, pomagający w walce z nowotworami.
Zakładając uprawę tych grzybów przyczyniamy się do pożytecznego dla nas recyklingu obumarłej organicznej materii – kłód i gałęzi twardych drzew liściastych (np. dąb, buk, kasztanowiec). Podobnie w naturalnym lesie – zerwane przez wiatr kłody zasiedlane są przez grzyby przyczyniające się do ich rozkładu i ponownego powrotu do obiegu, do życia.
Pod uprawę Shitake przygotowujemy kłody lub gałęzie: pozyskujemy je z lasu, albo ścinamy jesienią lub zimą, gdy drewno zawiera najwięcej cukru, który sprzyja rozwojowi grzybów. Najlepiej gdy drewno do zaszczepienia nie jest świeżo ścięte (minimum 3 tygodnie leżakuje), ale też nie zupełnie martwe. Ważne, by miało zdrową korę, która wciąż mocno się trzyma.
- Drewno przeznaczone na uprawę winno mieć nie więcej niż 1-1,2 metra długości.
- Nawiercamy otwory w kłodach o głębokości około 2,5cm, szerokości około 1,2cm, zostawiając przerwy pomiędzy otworami na około 15-20cm.
- Wkładamy w nie kołeczki z grzybnią.
- Zaślepiamy wypełnione otwory woskiem pszczelim.
- Polewamy zaszczepioną kłodę i utrzymujemy ją w wilgoci do przerośnięcia grzybnią (ok. 1-3 miesiące) w miejscu ciepłym, ocienionym.
- Gdy na obu końcach kłody pojawi się biała grzybnia, wówczas ustawiamy je w ogrodzie w ocienionym, ale przewiewnym miejscu.
Shitake owocują głównie wiosną i jesienią. Warto na nie poczekać. Powinny być zbierane zanim ich kapelusze otworzą się zupełnie. Możemy je ususzyć, zamrozić, ale najsmaczniejsze są zbierane bezpośrednio z własnej uprawy i przygotowywane według sprawdzonych przepisów. Mniam!
W ciągu roku dbamy, by nie kłody z grzybnią nie zostały przesuszone.