Różnorodność Żywieniowa
Różnorodność żywieniowa
Jak nasze wspólne działania mogą wzbogacić i wpłynąć na zwiększenie różnorodności regionu? Jakie są korzyści z bioróżnorodności w połączniu z uprawą roślin jadalnych w ogrodach? W jaki sposób możemy skorzystać z dobrodziejstw bioróżnorodności dla uzyskania odporności i stabilności żywieniowej?
Mocno na sercu leży nam również sprawa nasion, zachowywanie tradycyjnych odmian.
Celem projektu jest integrowanie agroekologicznych systemów, gdzie różnorodność biologiczna jest wpleciona już na etapie projektowania w produkcję żywności. Projekt dotyczy także systemów agroleśniczych..
Różnorodność żywieniowa (Food Diversity) to projekt realizowany przez kilka organizacji z państw Regionu Nadbałtyckiego: Szwecja, Estonia, Polska, Białoruś i Rosja, w tym Permaculture Sweden, Sambruket i Sösdalabygden, Fundacja "Ogrody Permakultury", Human Ecology Division at Lund University, NEEC (Sieć Wiosek Ekologicznych z Estonii), Ecohome z Białorusi i REEN z Rosji.
Poniżej można zobaczyć fotorelację z pierwszego spotkania grupy 🙂