Ghee
Ghee – klarowane masło
Moda na zdrowe produkty dotarła na półki sklepowe. Pojawiło się tam także klarowane masło Ghee. Od razu zaznaczę – lepiej je samemu sklarować, niż kupować gotowe w sklepie.
Od kilku już lat klarujemy masło w domu. Używamy go później głównie do gotowania, duszenia, smażenia. Rewelacja! Smak potraw przecudny!
Ghee dotarło do nas z Indii. Tam uznawane jest nie tylko za najzdrowszy tłuszcz, ale także za lekarstwo. Z tradycyjnej medycyny Indii Ajurwedy, dowiedzieć się możemy, że ghee wzmacnia nasze oczy, oczyszcza organizmy z toksyn, wzmacnia system odpornościowy i naszą witalność, i gdzieś jeszcze trafiłam na informację, że wzmacnia nasze urodzeniowe chi.
Do sklarowania masła potrzebować będziemy samego masła, słoiczka, w którym będziemy je przechowywać, garnuszka i sitka lub szmatki do odcedzenia.
Na niewielkim ogniu ustawiamy garnek, wkładamy masło. Gotujemy przez kilka minut mieszając. Na powierzchni pojawią się zgrubiałe, białawe bąble, które ja usuwam i daję np. kotom do zjedzenia.
Po jakimś czasie odgłos gotującego się masła zmieni się. Będzie spokojniejszy i cichszy. Masło nabierze złotego, przezroczystego koloru. To oznacza, że jest gotowe do przelania przez sitko lub szmatkę.
Trzeba dobrze uchwycić ten moment, aby nie przedobrzyć. Masło łatwo spalić, a wtedy traci dużo na smaku. Czyli, jeśli masło osiągnęło złocisty i przezroczysty kolor szybciutko przelewamy je przez sitko do słoiczka i czekamy, aż ostygnie. Po ostygnięciu będzie miało jasno żółtą barwę.
Na zdrowie!