Skorupki jaj – zastosowanie

Skorupki jaj – zastosowanie.

W czasie przygotowywania posiłku składającego się z jaj kurzych często bezwiednie wyrzucamy ich skorupki do śmietnika, a w lepszym wariancie do kompostu. Są jeszcze inne sposoby na to, by odpad w postaci skorupki mógł się nam przysłużyć.

Niewielu z nas może sobie pozwolić na to, by samemu hodować P1410161kury. Najlepiej jeśli kupowane przez nas jaja pochodzą od kur trzymanych przez gospodarzy bazujących na tradycyjnych metodach ich karmienia i hodowli. Niestety wielu rolników coraz częściej sięga dodatkowo po paszę kupowaną od producentów stosujących w swych produktach rośliny GMO.

Dawniej w gospodarstwach domowych niewiele się marnowało. Wiele rzeczy (dzisiaj odpadów) miało „drugie życie”. Skorupki jaj ze względu na zawartość wapnia wyrzucane były zazwyczaj na kompost, by zrównoważyć jego pH lub rozdrobnione i wysuszone rzucało się kurom do zjedzenia.

Skorupki jaj zawierają dużo łatwo przyswajalnego wapnia (90%) oraz ponad 25 mikroelementów korzystnych dla naszego zdrowia. Skorupki jajek wprowadzone do organizmu usuwają pierwiastki promieniotwórcze, wzmacniają tkankę kostną, pomagają przy osteoporozie, astmie, łamliwości paznokci i włosów, oraz wielu innych P1410162dolegliwościach. Do spożycia nadają się skorupki tylko z pewnego źródła, umyte, wyparzone, podgotowane (do 5minut), wysuszone i zmielone. W takiej postaci można je dodawać do wszystkich potraw gotowanych i surowych w niewielkich ilościach (do 1g dziennie).

Skorupki jaj są nie tylko dobre dla nas, czy naszych zwierząt, ale dobre są także dla roślin, które trzymamy w doniczkach lub uprawiamy w ogrodzie. Szczególnie dla tych które wolą glebę bliższą zasadowej (lawenda, ogórek, cukinie, pomidor, liliowiec, dereń, bez czarny, piwonia, kapusta, fasola).

Przy umiarkowanym zużyciu jajek w domu mamy akurat taką ilość zbieranych skorupek, aby móc nimi nawozić rośliny doniczkowe. Jeśli jednak udało nam się uzbierać większą ilość skorupek jaj możemy nimi zasilać również bezpośrednio grządki ogrodowe lub podsypywać je pod poszczególne rośliny.

Dobrze jest też stosować pokruszone skorupki przy przesadzaniu roślin do P1410163większych doniczek sypiąc trochę tego nawozu na ich dno, by wapno i mikroelementy mogły uwalniać się stopniowo.

Rozkruszone skorupki jaj możemy stosować mieszając je z ziemią lub posypując nimi ziemię pod ściółką lub w postaci płynnego nawozu (skorupki zalać wodą i poczekać kilka dni).

Również woda po gotowaniu jaj może okazać się przydatna – warto ją ostudzić i zastosować do podlewania roślin doniczkowych w domu.

Jak przygotować skorupki do zastosowania jako nawóz?

  1. Umyć jaja
  2. Wysuszyć skorupki
  3. Rozkruszyć je, rozetrzeć lub zmielić
  4. Posypać ziemię lub podlać ją odstaną wodą ze skorupkami

Monika Podsiadła

P1410159

Comments are closed.

Aktualności
Subskrybuj Newsletter

Pokaz slajdów
Archives
Fotki
echinacea irys stopowiec-himalajski tulipan