Wegańskie źródła wapnia
Wegańskie źródła wapnia
Wegańskie i najzdrowsze źródła wapnia dla naszego organizmu pochodzą z pewnego źródła, jakim jest nasz organiczny ogródek. Rośliny oprócz cennego wapnia, oddają nam wiele witamin, minerałów oraz witalne energie. Warto zatem zorientować się jeszcze przed wyborem roślin do ogrodu, jakie korzyści dla naszego organizmu, a nie tylko kubków smakowych czy estetyki, może nam przynieść ich uprawa.
Podaję roślinną listę o najwyższej zawartości wapnia:
Suszone zioła takie jak: bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, szczypiorek – 2113mg na 100gram
Wierzbówka kiprzyca – 429mg na 100gram
Papryczki chili sproszkowane – 278mg na 100gram
Siemię lniane – 255mg na 100gram
Collard jedzony na surowo – 232 na 100gram
Amarantusy, ich zielone części – 215mg na 100gram
Czosnek – 181mg na 100gram
Pietruszka – 138mg na 100gram
Ciemnozielone, liściowe warzywa jedzone na surowo, takie jak szpinak, burak liściowy, jarmuże – 99mg na 100gram
Rabarbar – 86mg na 100gram
Oprócz tego można zaopatrzyć się dodatkowo w nasiona, które w naszych warunkach klimatycznych nie rosną w naturze, ale ich wartość odżywcza dla organizmów ludzi jest znacząca:
Nasiona sezamu, tylko niełuskanego, naturalnego, brązowego – 875mg na 100gram
Nasiona chia – 631mg na 100gram
Więcej o sezamie znaleźć można tutaj.
Monika Podsiadła
Źródło: http://preventdisease.com