Sezam
Nasiona sezamu według medycyny chińskiej naturę termiczną mają neutralną, tonizują płyny Yin i krew, wzmacniają wątrobę, nerki, nawilżają jelita i pięć narządów Yin czyli serce, wątrobę, nerki, śledzionę-trzustkę, płuca. Dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, są źródłem białka, magnezu, witaminy B12, tłuszczu (65%), wapnia potrzebnego dla naczyń krwionośnych, węglowodanów, aminokwasów, przeciwutleniaczy (sesamol i sesamolina), które sprawiają, że komórki ludzkiego ciała wolniej się starzeją.
Sezam jako środek wspomagający organizm i leczniczy stosowany jest w chorobach reumatycznych, przy suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia, krwi w moczu, sztywnych stawach, drętwocie, bólach głowy, skurczach nerwowych, dzwonieniu w uszach, niedoborze pokarmu u matek karmiących, zaparciach, osłabieniu…
Duża zawartość wapnia sprawia, że jest bardzo cenny również dla osób, które potrzebują zwiększonych dawek tej substancji, czyli dla osób starszych (gdyż w tym wieku słabiej przyswajamy wapń), karmiących matek, dzieci, w czasie ciąży, kobiet po menopauzie, osłabieniu kości, nadciśnieniu, przy chorobach serca i naczyń krwionośnych.
Olej sezamowy jest ulubionym olejem Orientu. Jest stabilny i zbyt łatwo nie jełczeje (nie pozwala mu na to przeciwutleniacz sezamol zawarty w roślinie). Zawiera 46% tłuszczów jednonienasyconych, 41% wielonienasyconych i 13% nasyconych. Zwróćmy uwagę by nie był rafinowany! Stosowany w kuchni, a jako kosmetyk do robienia maści, emulsji – nawilża, zmiękcza skórę (na suchą i popękaną skórę), dobry do masażu przy bólach mięśni i stawów, niszczy większość chorób grzybiczych skóry (raz na dzień smarować miejsca dotknięte zmianą do ustąpienia objawów). Przyciemnia włosy przedwcześnie posiwiałe. Niszczy glisty, świerzb (liście moczone w occie). Odtruwa.
Przy zaparciach należy wypić 1-2 łyżki stołowe oleju na pusty żołądek, lub dodawać do pożywienia kilka kropli dla uśmierzenia dolegliwości.
Sezam nie łuskany jest pełnowartościowym pożywieniem. W postaci np. masła sezamowego, tahini, czyli pasty do smarowania z pełnych nasion sezamu, czy gomasio (sól sezamowa).
Nasiona sezamu najlepiej zmielić tuż przed spożyciem. Dla lepszego trawienia dobrze jest najpierw namoczyć nasiona przez noc, a następnie podprażyć na patelni lekko przed zmieleniem (niektórzy łączą nie prażone z prażonymi przed zmieleniem). Dobrze jest łączyć sezam z roślinami strączkowymi, np. humus (zwłaszcza dla osób słabych, niedoborowych, wysuszonych)
Jasne tahini jest nie pełnej wartości, bez cennego błonnika, wielu minerałów, może przyczyniać się do zastoju wątroby i zaburzeń równowagi emocjonalnej, złości, depresji, rozdrażnienia.
Sezam chętnie używany jest do posypywania kanapek i dań, do ciast, czy jako popularna chałwa, sezamki…
Sezam (roślina jednoroczna) uprawia się ją głównie w Indiach, Sudanie, Japonii, Egipcie, Chinach, Meksyku, Gwatemali. Szkoda, że nie u nas. Nasiona czarnego sezamu mają silniejsze działanie niż jasnobrązowego. Tradycyjnie używa się go w Indiach, w czasie wilgotnej i chłodnej pory roku.
Na zdrowie!